Focusview Fotografie
...onderscheidend in kwaliteit

Reacties van cursisten

Hieronder enkele reacties van cursisten die één of meerdere workshops bij Focusview Fotografie hebben gevolgd. Bekijk ook de actiecollages. De reacties zijn met instemming van betrokkenen geplaatst.


Dag Leo,

Tijdens de workshop landschapsfotografie heb ik veel geleerd, vooral over de manier waarop ik altijd heb gefotografeerd. Ik vind het n.l. vaak lastig om de juiste instellingen te vinden en verhoog of verlaag de instellingen vaak met (te) grote stappen. Daardoor wordt een foto snel heel erg donker en weet ik niet meer hoe nu verder moet. Ik merk dat ik ook vergeet om eraan te denken om de instellingen weer terug te zetten. En thuis kom ik dan tot de ontdekking dat mijn foto's bijv. erg donker zijn.

Ik vind het fijn dat we tijdens de workshop ook de vrijheid hebben gekregen voor het fotograferen van dingen die buiten de opdracht liggen. Grappig is dat ik tijdens de weg naar huis telkens mooie punten zag om te fotograferen.

Groetjes, Sylvia Arts


‘Hallo Leo, hierbij mijn evaluatie over de workshop Natuur & Landschapsfotografie: 

Ik vond dit een hele leuke workshop, we hebben echt geluk gehad met het weer. Ik ben nog nooit bij de maasduinen geweest, het is echt een hele mooie omgeving. Ik heb veel geoefend met mijn statief, dit had ik nog niet zo veel gedaan.

Groetjes Susan Theunissen


‘Workshop Landschap fotografie Dit vond ik geweldig om te doen en dat we zo hebben getroffen met het weer was een extra kadootje.’ Hettie van Rooij


Hoi Leo,

De workshop Avondfotografie vond ik erg leerzaam. Voor mij de eerste keer dat ik 's avonds buiten foto's maakte met deze camera. Ik snap nu veel beter waar je op moet letten en wat je aan de instellingen nog kunt veranderen om tot een nog beter resultaat te komen. Had geen zonnekap op de camera en dus op nogal wat foto's vlekken van het licht. Ook de eerste keer alles in RAW gefotografeerd en proberen te bewerken in lightroom. Ook dat was nog een hele klus. De beste 6 foto's verstuurd naar jou. Daar was ik nog enigszins tevreden over. Ik ga dit nog heel veel oefenen….

Workshop Architectuur
Op een andere manier leren kijken naar "objecten". Ik snap nu wel beter de invoerende lijnen. bv bij de trap. Symmetrie zie ik vaak wel. Zelf zou ik er niet aan denken om ook mensen en zo op de foto te zetten om de functie ook in beeld te brengen. Tot nu toe wachtte ik juist totdat iedereen weg was. Ook deze workshop was erg leerzaam.

Bij de workshop Stad- en Straatfotografie heb ik me eigenlijk vnl. gefocust op straatfotografie. De opdrachten wel meegenomen maar vooral datgene gefotografeerd wat me opviel. Bv emoties bij mensen, karakteristiek gezicht, en geprobeerd het straatbeeld te laten zien. Ik vond dit geweldig om te doen. Prachtig dat de meeste mensen niet eens door hebben dat je een foto van ze maakt. En die enkeling die het wel zag vond het oke. Door het enthousiasme staat niet iedereen volgens de regels op de goeie plek in de foto's maar dat komt nog wel….

En alle workshops (tot nu toe) waren natuurlijk erg gezellig. Tot zondag

Groetjes Jacqueline Janssen


Hallo Leo,

Avondfotografie: erg leerzaam. Allereerst voor mij de eerste keer dat ik heb gewerkt met een statief, dus was erg wennen, met name omdat je de camera dan anders voor je hebt. Fijn om in een groepje te werken en zo tips te krijgen, ook van anderen. Ik kreeg het voor mijn gevoel pas laat een beetje door, dus ga zeker nog een keer terug om het geleerde in de praktijk te brengen. Leuk dat je tips geeft over standpunten e.d., zo doe je zelf ook weer leuke ideeën op voor de toekomst. 

Stadsfotografie: gaaf gebouw uitgekozen voor de architectuurfoto's. Met name bij deze foto's baal ik ervan dat ik de Raw versie nog niet heb bewerkt, omdat het er heel mooi uitziet qua kleuren. leuke standpunten  mogelijk. En wat een leuke stad is Deventer, ik vond het heel erg leuk op deze manier door een stad te lopen. Vriendelijke mensen, iedereen accepteert het dat je foto's maakt (waarschijnlijk omdat je in een groepje loopt) en erg leuk op zo'n markt foto's te gaan maken. De mogelijkheid om de toren te beklimmen maakt zo'n dagje ook wel compleet :)! Een pittige en leerzame dag. 

Landschapsfotografie: sluis en brug leuk om te fotograferen, vooral door de lijnen. Mijn schoonmoeder woont in Well, dus ik denk dat ik nog wel een keer terug ga om mijn foto's te gaan verbeteren. Het kunstwerk vond ik wat minder, maar waarschijnlijk is dat omdat het een moeilijke opdracht was. 

Al met al reeds 3 leuke workshops achter de rug en kijk uit naar de rest. Ik vond het groepselement erg fijn, je leert van elkaar. Daarnaast super fijn dat je helpt waar nodig en met leuke tips komt!

Pieternel Jilesen - Lincoln Smitweld BV Nijmegen


Evaluatie fotocursus gevorderden.

De eerste workshop stond in het teken van Avondfotografie. De locatie was top gekozen en nodigden uit tot het maken van fraaie foto's. Ik had nog nooit eerder foto's in het donker gemaakt omdat ik geen idee had hoe ik dit voor elkaar moest krijgen. De uitleg dat door het kiezen van het diafragma en sluitertijd dit moest lukken, gaf al snel zichtbaar resultaat. Toch vond ik het lastig om de juiste belichting te vinden,dan was de foto weer te licht, dan weer te donker. Gelukkig was er ruim te tijd om het te blijven proberen en uiteindelijk kreeg ik het Huijgensgebouw er mooi op, maar belangrijker was dat ik na deze avond duidelijk had hoe ik de mooiste avondfoto's kan krijgen. Voor mij was diafragma en sluitertijd voldoende, heb weinig aan de ISO hoeven doen. Een leerzame avond.

De zondag erop hadden we de workshop Landschapfotografie, bij het voor mij bekende Reindersmeer (NP Maasduinen). Het was een mistige morgen, wat toch ook de gelegenheid gaf om mooie sfeervolle foto's te maken. Bijzonder was het fotograferen van het kunstwerk. Al vaak door mij gefotografeerd,  kregen we nu de opdracht om er goed naar te kijken en het te fotograferen vanuit verschillende  standpunten. Ineens zag ik er een profiel in van een vrouwenlichaam. Heel bijzonder. Ook het fotograferen van de brug gaf mooie inzichten. Vooral omdat we steeds geprikkeld werden om verschillende composities te maken. Ik was erg tevreden over deze  foto's en zal zeker vaker met mistig weer op pad gaan.

Portretfotografie was de derde workshop. Ook dit was iets nieuws. Gelukkig hoefden we ons alleen maar met de compositie bezig te houden. Voor de belichting was gezorgd. Het is lastig om met een model te werken. Ik voelde een bepaalde schroom om het model aan te sturen en de eerste sessie was ook niet iets waar ik blij van werd. De tweede sessie ging al beter en ik was even alleen met het model, had de rest even buiten gesloten. Met iedere foto die ik maakte kreeg ik er meer plezier in. Het was leuk om te doen en na de foto's bewerkt te hebben zij er een paar fraaie te voorschijn gekomen.

Een gecombineerde dagtrip met de workshops Architectuur- , Stad- en Straatfotografie. Het eerste onderdeel van deze workshop was het fotograferen van de nieuwe Waalbrug, " de Oversteek". Met mooi weer een prachtig exemplaar. Ik merkte dat ik door de cursus steeds meer naar lijnen en andere composities ben gaan kijken. De tijd vloog om en het resultaat was naar tevredenheid. Na een lekkere lunch gingen we de straat op. Hier kregen we de opdracht om bellende en etende mensen te fotograferen. Hier had ik wel mijn beperkingen, ik voelde me hier niet vrij in. Heb het wel gedaan, maar had wel veel bewogen foto's. Het was dat ik vaak nog aan het lopen was en dan afdrukten. Het was een leerzame dag en ook al zal ik niet zo snel vreemde mensen ongevraagd fotograferen, ben ik mij wel bewust dat dit de ultieme vorm van fotografie is.

De laatste avond alweer, de workshop Flitstechnieken.  In een bijzondere omgeving (Ateliermuseum) hadden we ruim de gelegenheid om te oefenen.  Ik heb hier veel geleerd. Belichten, met  gebruik maken van diafragma en iso, en dan zien dat je de juiste hoeveelheid flitslicht geeft. Na bijna 50 donkere foto's geschoten te hebben, kreeg ik door de aanwijzingen van Leo dan toch foto's die redelijk belicht waren. Het blijft lastig maar met alles wat we aan informatie hebben gekregen moet het gaan lukken.

Ik ben dankbaar dat ik  deze gevorderden cursus heb gevolgd. Ik heb veel geleerd, maar ben me ook bewust dat ik nog meer moet leren. Met alle informatie die ik van Leo heb gekregen, zal ik ieder keer dat ik fotografeer mij bewust met dit geleerde moeten gaan bezig houden. Een foto is meer dan alleen maar een moment vast leggen.

Helmie Cornelissen


Beste Leo,

Na de theoretische beginnerscursus ben ik blij dat ik de cursus voor gevorderden gevolgd heb. De theorie in praktijk brengen is heel wat anders, je moet aan zoveel dingen tegelijk denken. Ik heb heel wat bijgeleerd, maar ben er nog lang niet en ga dan ook vol enthousiasme aan de slag met mijn leerdoelen. De readers van Focusview Fotografie zullen me daarbij zeker helpen.

Het was ook best intensief omdat enkele workshops, als gevolg van de gunstige weersomstandigheden, vrij kort op elkaar volgden en er thuis nog gewerkt moest worden aan de voorbereiding, selectie en nabewerking (sinds kort begonnen met Lightroom) van de foto’s. Wel is het leuk om te ervaren dat met een aantal bewerkingen de foto’s aanzienlijk beter tot hun recht komen.

Deze cursus sprak mij vooral aan omdat je door de diversiteit van de workshops kennis maakte met de verschillende aspecten van de fotografie. De workshops die mij bijzonder aanspraken waren landschapsfotografie , avondfotografie , en architectuurfotografie.

Door de workshops weet ik nu ook dat straatfotografie, ondanks dat ik enigszins mijn angst heb overwonnen, toch niet zo mijn ding is.
Leo bedankt voor alles! M.v.g. Ingrid van Laarhoven


Hoi Leo,

Het was een mooie afsluiting gisteravond met de fotobespreking. Leuk om de diversiteit aan inzendingen te zien met alle eenzelfde opdracht op dezelfde locatie.

Een reactie zoals gevraagd die je op je site kunt plaatsen als je wilt.

De gevorderden cursus heb ik als zeer nuttig ervaren. In een groep van acht personen heb je een mooie mix van interesses en is er voldoende aandacht voor iedereen.
De cursus is een goede mix van theorie en praktijk. Er wordt een grote diversiteit aan technieken en onderwerpen behandeld. Leuk om te zien is dat iedereen een eigen interesse gebied heeft.
Het feit dat de workshops soms kort op elkaar zitten maakt het wel intensief aangezien je thuis nog wel wat werk hebt met voorbereiding, selectie en nabewerking van de foto’s.
Veel geleerd met betrekking tot de bediening van de camera waardoor je sneller tot een goed eindresultaat komt in de bewust geselecteerde diafragma, sluitertijd of manuele stand.
Vier van de cursisten zie ik op regelmatige basis, hierdoor kunnen we elkaar stimuleren met het feedback geven op de gemaakte foto’s, deze worden via een Whats-app account naar elkaar toegestuurd.

De foto’s van de portret workshop zal ik per we-transfere versturen, als je met de nabewerking van de portret foto’s aan de slag gaat houd ik mij aanbevolen om over je schouder mee te kijken.

Groeten en tot ziens, Paul Kriele - Mill


Hallo Leo,

Ook in deze vervolgcursus heb ik weer veel geleerd. In de beginnerscursus heb ik enorm veel geleerd over de cameratechniek en in de gevorderdencursus vooral het toepassen ervan.
Ik heb vandaag nog eens naar foto's gekeken die ik zelf op een van de locaties heb gemaakt waar we nu ook bij de gevorderdencursus zijn geweest. En wat een verschil! Nu weet ik veel beter om te gaan met de camera-instellingen en let ik veel meer op de compositie. Met name de workshops Avondfotografie, Architectuur- en Straatfotografie spraken me erg aan.
Nogmaals bedankt en ik ga me nog melden voor een cursus Lightroom.

Vr. gr, Jo Nabuurs - Goch (D)


Hoi Leo,

Erg leuk die collages, bedankt daarvoor. Reactie voor op de site:

Ik ben blij dat ik heb deelgenomen aan de gevorderdencursus. Het was een mooie leerervaring om de theorie om te zetten in de praktijk. Wat hebben we veel van je geleerd. Je rust, kennis en enthousisme op het gebied van fotografie is inspirerend.
Het is fijn om nu te weten hoe ik in verschillende situaties/omstandigheden mijn camera het beste in kan stellen. De readers die je hiervoor schrijft zijn inhoudelijk duidelijk en direct toepasbaar.  Daarnaast was het leerzaam en uitdagend om met compositie bezig te zijn. Voor mij persoonlijk sprongen de portretfotografie en straatfotografie eruit. Super leuk om met een model te werken en het geeft een kick om op straat mensen te fotograferen. Inmiddels heb ik ook kennis gemaakt met Lightroom. Door een aantal bewerkingen te doen kun je een foto al veel beter tot zijn recht laten komen. Uiteindelijk ben ik best trots op het resultaat. Nu is het een kwestie van veel gaan oefenen. Dank voor alles en tot ziens!

Alvast fijne feestdagen gewenst. Ik hoor van je wanneer er een workshop landschapsfotografie plaatsvindt.

Groetjes Suzanne van den Corput - Heijen


Dag Leo,

Heb enorm genoten van deze vervolgcursus. We hadden een hele leuke club bij elkaar, waar de kreet humor de boventoon voerde. Heb veel plezier gehad. Mis het nu al. Hopelijk komen we toch nog eens bij elkaar om eventueel een worshop te doorlopen. Heb absoluut het nodige bijgeleerd maar ben nog lang niet klaar. Net zoals bij het halen van een rijbewijs. Je kent de vaardigheden, maar echt leren doe je met de jaren. Veel oefenen…… je collages zijn erg leuk geworden. Mijn voorkeur voor de gevorderden cursus was avondfotografie. Heel mooi om het licht te fotograferen. Ook de straatfotografie vond ik erg leuk. Had dit niet verwacht, maar ik kon me over de “angst” heen zetten en mijn camera zijn werk laten doen. Dank voor de hele leuke tijd en alles wat je me bijgebracht hebt.

Geen probleem als je mijn commentaar gebruikt voor je site.
De workshop Urbex spreekt me wel aan. Dus als deze georganiseerd wordt wil ik graag mee. Mooiste als dit met ons eigen clubje is. Ik hoorde verschillende cursisten al enthousiast reageren, dus wie weet. Met overnachting en dag erna naar Neuss ook heel leuk. Ik hoor wel of je dit voor elkaar krijgt.

Gr. Thea Janssen - CuijkHoi Leo

Ik heb genoten van de gevorderden cursus, uniek in zijn soort. Leuk om met anderen opdrachten uit te voeren. Soms was het moeilijk, soms was het gewoon een kwestie van doen, maar steeds was het heel ontspannend. Bedankt voor de tips en de uitgebreide readers.

Ik wil zeker verder met fotograferen en ook in groepsverband. Ik ga graag nog eens met je mee op een workshop en misschien ga ik wel kijken bij een fotoclub. Bij Fotografieclub-BGC zitten volgens mij al wel veel profs, die een mooie website hebben. Binnenkort ga ik foto's nemen bij het lichtjesfestival Amsterdam.

Groeten Inge Bonninga - Gassel


In één zin: Had deze cursus jaren eerder moeten doen, nu pas echt leren kijken. Erg genoten van alle dagen/avonden en heb het zeer gewaardeerd Leo dat je speciaal voor mij Grave nog ingelast hebt.

Alsnog bedankt,
Nelly Peters - Sint Anthonis


Beste Leo,

Ik heb genoten van de cursus “fotografie voor gevorderden”.   Van alle onderwerpen heb ik weer veel kennis opgedaan, maar vooral de stadsfotografie was voor mij een eye opener.  Ook dank aan de andere cursisten voor de prettige tijd.

Groeten Sjuul Tijssen - Milsbeek


Beste Leo,
 
Ik heb erg veel geleerd van de theorieavonden die niet altijd makkelijk waren. Tijdens de cursus voor Gevorderden heb ik erg veel genoten van de workshops, zowel buiten als binnen. Heb nog een lange weg te gaan om mezelf te verdiepen en zie als aandachtspunt voor mezelf toch wel flitstechniek en nachtfotografie wanneer het erg donker is enwaarbij de scherpte-instelling belangrijk is.
 
Volgens mijn vrouw zijn de foto,s die ik nu maak, vergeleken met een paar maanden geleden een klasse beter. Er is duidelijk groei te zien in de kwaliteit van de foto's die ik maak. Tevens heb ik genoten van de gastvrijheid van jou en je vrouw en de goede begeleidingen van jou, bij zowel de theorie als de praktijkgedeelten.
 
Ik neem in deze brief geen afscheid want ik weet dat we elkaar nog vaak zullen zien, op de clubavonden en mogelijk ook op de toekomstige workshops. De groep was erg enthousiast en daagde elkaar uit in leergierigheid. De groep was ook niet te groot waardoor ieder goed aan bod kwam.
 
Vriendelijke groeten, Johan Bijsterveld (en ook van Ineke) - Bergen (L)


Hallo Leo,

De Vervolgcursus is een hele leuke en ontspannende cursus om te volgen na de cursus voor Beginners.  Je leert hierin echt dingen in de praktijk te brengen, wat toch anders is als dat je het alleen maar leest. Door heel veel te oefenen tijdens de beginners cursus, kan je tijdens deze cursus snel de verbanden tussen de verschillende facetten leggen, wat erg leuk is om te doen. Wij hebben het geluk gehad dat het iedere keer tijdens de workshops erg mooi weer was, en ik heb het als heel gezellig, leerzaam en leuk ervaren en heb nu het idee dat ik toch wel de beginstappen in de fotografie heb gezet. Op naar de Photoshop cursus.

Groetjes Monique Zegers - Sint Anthonis


Hallo Leo,

Bij deze wil ik je bedanken voor de leerzame en zeker ook gezellige cursus fotografie voor gevorderden. Ik heb er veel van geleerd en heb de cursus met heel veel plezier gevolgd.
Het was voor mij erg prettig dat jij iemand bent met een grote en brede praktijkervaring en die je ook op een leuke manier op ons over hebt kunnen brengen.
Ik heb een erg leuke tijd gehad, mede door de gezellige medecursisten, zowel bij jouw thuis als op diverse locaties. We hebben letterlijk leren schrijven met licht.
Het dagje Deventer is mij nog het meest bijgebleven, omdat dit een dag was met nogal wat variaties op fotografie gebied. Bij de workshop landschapsfotografie 's avonds hadden we ook echt alles mee, het gouden uurtje en de maan, die schitterde in het water.
Dit tijdstip was erg goed gepland, terwijl het kort van te voren nog behoorlijk geregend had.
Ook bij de portretfotografie bij jou in de studio heb ik zeer veel geleerd.

Leo, bedankt voor de leerzame weken (voorzien van koffie, thee en frisdrank) en veel succes met het geven van de volgende fotocursussen.

Met vriendelijke foto groeten,

Bart van den Broek - Oeffelt


Dag Leo,

Wat betreft de cursus voor gevorderden wil ik je nogmaals danken. Ik heb het een leuke en goede cursus gevonden waarbij ik mijn persoonlijke doelen ( ik heb het liever over resultaten) wel heb gehaald. Het is nu een kwestie van veel doen en oefenen. Ik vond een goede balans tussen kennis en praktijk en dat leert snel. Het werken met thema's is gericht en maakt fotografie duidelijk in een leer fase. Verder waren we met een leuke ambitieuze groep, open en voor elkaar laagdrempelig. Je rol erin is prima en vond ik prettig. Mijn complimenten voor het geheel en m.n. ook je  gastvrijheid.

Tot in augustus bij de cursus Adobe Photoshop Elements

groet, Bert Goossens - Boxmeer


Dag Leo,

De vervolgcursus was voor mij heel leerzaam. Naast de praktische invulling van de belichtingsdriehoek heb ik vooral ook aandacht besteed aan het ontdekken van allerlei knoppen op mijn toestel waarvan ik het bestaan niet eens wist.
Het vraagt veel oefening in de praktijk om een foto technisch zo te maken zoals je hem precies bedoeld hebt. Oefening baart kunst en de workshops hebben daarbij erg geholpen. Ze waren bovendien heel gezellig en Deventer is inderdaad prachtig. Zeer de moeite waard. Dank je wel voor de rit ernaar toe en de vele kopjes koffie/thee en koekjes gedurende de cursusavonden. Dank voor je geduld en de vele adviezen. Zal nog regelmatig in je naslagwerk kijken!

Hoop dat je er wat aan hebt. Heb veel geleerd en was heel gezellig. Dank je wel!

Hartelijke groeten, Jacqueline - Wijchen


Hoi Leo,

Ik heb eerst getwijfeld of ik de cursus voor gevorderden zou gaan doen. De beginnerscursus was net achter de rug en ik vind me nog niet echt tot de gevorderden behoren. Toch besloten om verder te gaan omdat fotograferen erg leuk is.
In de workshops heb ik veel geleerd, waarbij het ene onderdeel me iets beter lag dan het andere. Met name de workshops landschapsfotografie en stad- en architectuurfotografie waren erg interessant. Verder was het fijn dat de groep niet te groot was en er voldoende tijd was om dingen te vragen.

Met vriendelijke groet,

Caroline van der Steeg


Hallo Leo,

Ik vond de vervolgcursus zeer leerzaam, heb veel opgestoken met wat betreft fotograferen in het donker, landschap en architectuur. De locaties waren zeer mooi en interessant , en wat hadden we een geluk met het weer. We waren ook met een mooi klein groepje waardoor er voldoende aandacht was voor iedereen. Tot de volgende keer..

Groet, Marcel Veraart


© 2022 www.focusview.nl Privacyverklaring info@focusview.nl